Unia Europejska działa, aby jak najmniej toksyn przedostawało się do żywności, a wraz z nią - do naszych organizmów. Najgorsze są toksyny nazywane PFAS – grupy toksycznych związków chemicznych, inaczej "wieczne chemikalia". Substancje te są obecne w tysiącach produktów codziennego użytku, w tym w opakowaniach jednorazowych żywności czy kosmetykach. Stwarzają one zagrożenie nie tylko dla nas, ale i dla środowiska, bowiem nie ulegają biodegradacji. Nowe regulacje Unii mogą znacząco wpłynąć na rynek konsumencki, a Dania i Francja poszły krok dalej i już mają wprowadzone odpowiednie nakazy i zakazy.
Świąteczne przysmaki ze stołu, choć miłe dla oka i ust, czasem mogą nam zaszkodzić. Zwłaszcza jeśli częściej sięgamy po tłuste potrawy i słodkie ciasta, niż po ich zdrowsze odpowiedniki. Swoje trzy grosze dodaje też alkohol. W ten sposób czas świątecznego relaksu może łatwo się przemienić w moment, kiedy zaczynamy żałować tego, co zjedliśmy. Najbardziej cierpi na tym wątroba. Wątroba odpowiedzialna jest za detoksykację organizmu. Przeciążona może powodować problemy zdrowotne – a przecież dobrze wiemy, że lepiej im zapobiegać, niż później leczyć.
Detoksykacja wątroby to modny trend, co roku budzący ogromne zainteresowanie. Hepatolodzy jednak nie podzielają tego entuzjazmu. Czy wątrobę w ogóle trzeba oczyszczać?